MT STUDIO

Tvrtka MT Studio – to sam ja. Sve što radim ja, radi i moja tvrtka. Osnovala sam ju po povratku iz Austrije 2007. godine. Osnovne djelatnosti tvrtke su grafički dizajn, prijevodi i informatičke djelatnosti.

Joshua Fields Millburn, the Minimalist, kaže da kad upoznaje ljude, ne pita ih što rade, nego koja im je strast. Kako se ovaj blog bavi mojim strastima o kojima možete puno čitati u mojim postovima, ovdje malo više informacija o onome što radim i što sam radila, kao i o nekim mojim osobinama.

Nakon Klasične gimnazije u Zagrebu otišla sam na studij u Beč gdje sam studirala arhitekturu na TU Wien. Uz studij sam radila kao asistent na fakultetu, gost profesor za digitalni video u Ljubljani, suradnik u arhitektonskom birou, i ostale sporedne poslove. Puno sam putovala, provela sam mjesec dana na Kubi i mjesec dana u Australiji, jurišala sam po Italiji i Austriji, i tu i tamo još gdjegdje po Europi.

Po završetku fakulteta radila sam nešto više od godinu dana u Salzburgu kao junior voditelj marketinga za LIDL. Nakon LIDL-a vratila sam se u Beč i radila kratko vrijeme za OBI GmbH kao koordinator marketinga. Nakon 12 godina Austrije poželjela sam se „nakratko“ vratiti u Zagreb gdje sam i ostala. Tu sam otvorila svoju tvrtku i nekoliko godina freelancala kao arhitekt, grafički dizajner, suradnik za marketing i prevoditelj za njemački jezik. 2011. sam se zaposlila u SPAR Hrvatska kao product manager, a 2012. sam upoznala direktora 2e Systems-a koji me je pridobio u svoj tim gdje sam ostala idućih pet godina radeći kao voditelj projekata razvoja softvera. Zbog znatiželje i potrebe poslova završila sam dodatne edukacije u pripremi za tisak, computer service-u (CompTIA), web designu, a 2017. sam napokon pronašla vremena da se pripremim i položim C2 ispit iz njemačkog jezika na Goethe institutu u Zagrebu. 2018. prešla sam u tvrtku WEB marketing gdje sam radila kao voditelj projekata razvoja web portala, web shopova i raznih custom rješenja.

Idila kod LIDL filijale u pripizdini donjoj kod Salzburga

Od svih mogućih projekata i poslova koje sam radila kroz život ostala je hrpa stvari, i ponajprije raznih ideja o tome tko sam i što sam. Krajem 2018. godine osjećala sam se preplavljeno i izgubljeno i počela sam s velikim raščišćavanjem i inventurom svojeg životnog prostora, ali i samog života. Otkrila sam minimalizam i odlučila ga implemenirati u svoj život, i tome se posvetila idućih šest mjeseci. U dugim zimskim satima prekopavanja po podsvijesti i nadsvijesti, minimalizam me podsjetio da je moja najveća strast pisanje, i nadam se da ću smoći hrabrosti slijedećih godina pozavršavati svoje otvorene spisateljske projekte. 2007. osvojila sam treće mjesto u Booksi na natječaju za kratku priču http://booksa.hr/zadacnica/sretan-bozic-i-nova-godina/marija-tomic i odonda se po tom pitanju ništa nije dogodilo. Ovaj blog postojao je u ranijoj verziji u periodu od 2011. do 2013., a onda se ugasio zbog nedostatka volje i inspiracije.

Velik dio života posvetila sam psihologiji i radu na sebi, jer su događaji u mom životu imali tendenciju da se zakompliciraju. I moja zdravstvena i privatna situacija tražili su pažnju, pa sam tako krenula u školu za integrativni razvoj (http://www.cir.hr/ ) i pohađala ju u periodu od 2010.- 2012., gdje sam se bavila proučavanjem Jungove psihologije, bioenergije, razvojem svijesti i sl. Općenito sam u životu tražila odgovore na pitanja o postojanju i još uvijek svakodnevno pronalazim nove uvide o svijetu i ljudima oko sebe. Izuzetno sam komplicirana kad je u pitanju hrana, držim se svojih fiks ideja i vjerujem da su bolesti samo znakovi koje nam šalje naša svijest. Vjerujem da je svatko zasebni mikrokozmos i da ne postoji način prehrane koji odgovara svima. Pobornik sam vlastite brige o zdravlju, suprotstavljam se klasičnoj medicini i vjerujem u višu silu.

Strastveni sam procesor (https://getpredictablesuccess.com/glossary/the-processor/). Čim mi se zada zadatak da napravim analizu i pregled neke situacije i od toga stvorim proces, meni se sakupi slina na rubovima usana. Zato tako dobro vodim projekte i poslove koji zahtijevaju nadgledanje cjelokupnog procesa – od A do Ž. I ne samo da konstruiram proces nego ga svakodnevno pokušavam poboljšati i naći bolje načine za provođenje aktivnosti. Obožavam istraživati i proučavati, a lako pamtim i sagledavam komplicirane sustave i lagano ih prevodim na jednostavni jezik. Obožavam kad drugima mogu nešto pokazati ili nekoga mentorirati, što me čini strastvenim govornikom i prezentatorom.

Po opredjeljenju sam više determinist, nego pobornik slobodne volje (što se možda čini kontradiktornim onome o čemu pišem, ali to je duga priča i filozofska drama koju prolazim cijeli život, pa ne bih sad u detalje). Svoju misiju u životu percipiram kao potragu za svojom moći i vrijednosti i istinom o postojanju, cilj mi je proživjeti što više iskustava i probati što više stvari u životu, a moja svrha je da budem prenositelj znanja i informacija.

Moje „loše“ strane (za mene nisu loše, ali se eto kao takve percipiraju u društvu) su pretjerana želja za slobodom – pritom mislim na slobodu govora i rada pod mojim uvjetima, nestrpljiva sam i teško mi je živjeti sa samom sobom. Mrzim kad mi se prčka po mojim procedurama i kad mi netko nameće način rada koji se protivi zdravom razumu. Najbolje radim kad me se pusti i apsolutno nikada ne zaboravljam na rokove ili dogovore. Neki me doživljavaju jako strogom, no uglavnom se ja bojim njih više nego oni mene.

Ne volim small talk pa ćete me vidjeti kako se skrivam po kutovima na raznim događanjima, ako baš moram biti prisutna. Uglavnom me nećete uopće vidjeti, osim ako nisam glavni govornik. Ne pojavljujem se na druženjima i rijetko izlazim, što se često krivo interpretira. Team building je za mene noćna mora, jer ne volim da me se prisiljava na bilo kakva druženja koja nisu po mojem izboru. Općenito ne volim kad me se drži u situacijama koje mi ne odgovaraju, pa imam tendenciju bijega. Volim druženja u manjem krugu, s ljudima s kojima volim provoditi vrijeme. Dosta sam anksiozna i kontradiktorno gore navedenom – samu sebe ograničavam.

Kad nisam opterećena pitanjima života i smrti, uglavnom volim pogledati dobar SF, psihološku dramu ili triler, pročitati dobru knjigu, napisati koji post, nacrtati koju sliku ili prošetati moju pesicu Ali.

LinkedIn profil: https://www.linkedin.com/in/marija-tomic-6a69a1b/